Elke calorie wordt geteld met
Voedingswaarde wetgeving

Eind 2016 is er een nieuwe voedingswaarde wetgeving in werking, waardoor de levensmiddelen sector de consument dient te informeren over de voedingswaarden van zijn/haar recepturen. De voedingswaarden geeft de aanwezige voedingsstoffen weer welke essentiële energie voor het lichaam vormen. Welke vetten, koolhydraten, suikers zitten in het product, inzicht in kJoule en/of Kcal.

Steeds meer dient de consument op de hoogte gebracht te worden over de levensmiddelen welke hij aanschaft. Na eerst de uitbreiding van het etiket met allergenen, is per december 2016 de voedingswaarden een verplicht onderdeel van de informatie welke verstrekt gaat worden. Kortom, alles gericht naar een duidelijke communicatie van de consument. Probeer EasyEtiket.


Voor welke bedrijven

Op veel product verpakkingen worden de voedingswaarden en aantal calorieën al vermeldt. In 2007 hebben de eerste supermarkten besloten om dit te gaan doen. De consument kan sindsdien makkelijk de voedingswaarden en calorieën aflezen van het etiket wat op het product zit.

De voedingswaarde wetgeving gaat echter gelden voor alle voorverpakte levensmiddelen, op een enkele uitzondering na. Vanaf 13 december 2016 bent u dus wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden. Met de nieuwe voedingswaarde wetgeving per 2016 is deze vermelding van voedingswaarden dus ook verplicht voor de bakker, slager, kaasboerderij, streekproducten verkoper, etc, dus een ieder die voorverpakte levensmiddelen verkoopt. 


Voedingswaarde wetgeving en EasyEtiket

U wilt graag weten wat de voedingswaarden zijn van uw recepten. Maar hoe berekent u zoiets? De wiskundige formules hierachter zijn niet eens heel ingewikkeld hoor, maar toch, het is ook weer niet 1, 2, 3 gedaan. EasyEtiket kan helpen. EasyEtiket rekent de voedingswaarde van het recept door. Aan de hand van de grondstoffen welke men gebruikt wordt de voedingswaardetabel uitgerekend op basis van de onderliggende verhoudingen en de waarden welke in het ingrediënt aanwezig zijn.

Bepaald is dat een volwassene een energiebehoefte heeft van gemiddeld 2.000 kilocalorieën (kCal). Ook is vastgesteld hoeveel voedingsstoffen een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het is voor de klant belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken van de voeding die hij nodig heeft. Daarom worden de energetische waarde en het gehalte aan voedingsstoffen ook door EasyEtiket uitgerekend. Door het menu/recept samen te stellen is het mogelijk om te bepalen of de producten welke men bereidt de energie behoefte benaderen of overschrijden.


Voedingswaarden op etiket

Met de nieuwe etiketteringswetgeving is de etikettering van voedingsmiddelen in de gehele EU opnieuw vastgelegd. Deze verordening geldt vanaf 13 december 2014 en is verplicht in alle EU-lidstaten. De nieuwe verordening vervangt alle voorgaande nationale verordeningen inzake etikettering.

Voortaan dienen de allergenen op het etiket aangeduid worden, maar per 13 december 2016 dient ook de voedingswaarden verplicht op het etiket vermeldt te worden. Via EasyEtiket worden de voedingswaarden direct doorgerekend en ook aangeduid op de etiketten uitdraaien en de productspecificaties. 

Wilt u de klant ook beter kunnen informeren over voedingswaarden en allergenen? Probeer het programma EasyEtiket, aan de slag.
 

 

 

Wat zijn de voedingswaarden van dit gerecht?

De consument wil worden geinformeerd over voedingswaarden

EasyEtiket kan helpen...