Vanaf 13 december 2014 moet u voldoen aan de nieuwe Europese etiketteer wetgeving voor verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Deze regelgeving is gebundeld in de EU Verordening 1169/2011, of te wel de Productinformatie Verordening. In deze wet staat uitgelegd aan welke regels u moet voldoen bij het etiketteren. Zo staat er voorgeschreven welke informatie minimaal op het etiket moet terugkomen, maar zijn er bijvoorbeeld ook regels voorgeschreven over etiketopmaak. Uiteraard is er ook in uitgelegd welke bedrijven moeten voldoen aan de nieuwe etiketteer wetgeving.
De nieuwe wetgeving geldt voor fabrikanten van levensmiddelen, maar let op, ook voor de detail- en groothandel. Dit betekent feitelijk dat bakkers, slagers, ijssalons, supermarkten, maar ook kleine ambachtelijke bedrijven welke zelf voedingsmiddelen aanbieden, moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving rondom etiketteren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de boerderij die voorverpakte streekproducten verkoopt.
Daarnaast zijn horeca-, catering- en instellings-keukens verplicht om allergeneninformatie te gaan verstrekken over hun producten. Dit was tot nu toe niet verplicht. Het is zaak die informatie zo snel mogelijk in kaart te brengen. In de praktijk blijkt dat ondernemers daarvoor vaak afhankelijk zijn van hun leveranciers, als deze de grondstofspecificaties (productinformatie) niet op kunnen leveren, dan is het voor u als ondernemer ook moeilijk om de informatie door te geven aan de consument. De gehele keten is hiermee aan het worstelen, maar komt langzaam op gang.
Bedenk ook dat allergenen verstopt kunnen zitten in producten: granen in sauzen, selderij in bouillon, vis en gluten in worcestersaus of mosterd in samengestelde producten. Ga dus niet zelf beredeneren of er allergenen aanwezig zijn in uw grondstoffen. Vraag dit de leverancier.
Veel bedrijven hebben dus te maken met de nieuwe etiketteer wetgeving. De EU Verordening 1169/2011 kent vele paginas, artikelen en bijlages, wat het niet echt eenvoudig maakt wat u nu exact moet veranderen in de praktijk? Welke wijzigingen moet u doorvoeren:
1. voor wat betreft uw etiket? Hoe kunt u klanten eenvoudig informeren over de aanwezigheid van allergenen in uw recepten? Maar bijvoorbeeld ook over de voedingswaarde, verplicht vanaf december 2016. Lees hier verder.
2. voor wat betreft het aantonen van allergenen in uw recepten voor restaurants, eetcafes, cateraars, etcetera. Lees hier verder.
Vooral de middelgrote en kleinere bedrijven zullen veel moeite hebben met de vertaling van de nieuwe etiketteer wetgeving naar een juist en volledig etiket, dan wel om de juiste allergenen informatie te kunnen verstrekken aan de consument. Juist voor deze doelgroep is EasyEtiket ontwikkeld. Laat EasyEtiket deze vertaling voor u maken. Ga aan de slag.