IJssalon

U heeft een ijssalon en maakt heerlijk ijs, ijstaarten, puddings en/of andere lekkerneien? U weet waarschijnlijk dat u moet voldoen aan nieuwe wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen, dus dat u de aanwezigheid van allergenen aan uw klanten moet kunnen opgeven, en deze klanten ook dient te informeren over de voedingswaarden van uw recepten.

Pffff zult u denken, laat mij gewoon ijs verkopen. EasyEtiket kan helpen. Dit programma maakt het beheren van grondstof- en receptgegevens eenvoudig, en geeft u en uw klanten inzicht in uw recepten.


Waarom de allergenenwetgeving?

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven voor het feit waarom dit nodig is. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u dient te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk om uw klant beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten. 

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.


Allergenenwetgeving voor ijssalons

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodjes verkoper, kroketten fabrikant, ijssalon, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst wordt u verplicht aan te geven welke allergenen er in uw recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt u ook verplicht om de voedingswaarden van uw recepten en/of grondstoffen op te geven. U kunt deze informatie met uw klant delen door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Op deze site vindt u meer informatie over de wetgeving. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

Allergenenwetgeving      Nieuwe etiketteren      Voedingswaarde etiket


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket helpt u om te kunnen voldoen aan de informatiewens van de klant, maar dus ook om te kunnen voldoen aan de wetgeving. Met behulp van EasyEtiket kunnen grondstoffen en recepten worden beheerd, en nog meer:

- Maak uw eigen etiketten

- Maak uw eigen allergenenkaarten

- Bereken de voedingswaarden per 100g gereed product

- Beheer gegevens rondom bewaarcondities, artikelnummers, leveranciers, etc.

- Maak gebruik van voor ingevulde grondstofgegevens

- Voorzie uw recepturen van presentatie foto’s 

Omdat de applicatie online werkt, is het ook mogelijk om uw klanten te verwijzen naar de info op onze website. Is uw klant, bijvoorbeeld een groothandel of cateringbedrijf, ook klant bij EasyEtiket, dan kunnen wij u aan elkaar koppelen zodat een ieder automatisch over de meest actuele gegevens beschikt. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Het stellen van vragen is gratis. Heeft u dus een vraag over wetgeving en/of het programma, stel deze gratis aan onze helpdesk. Tevens kunnen wij voor een kleine vergoeding bij u langskomen waarbij wij u op weg helpen naar een efficientere en makkelijke manier om uw klanten te informeren, en ja ook om te kunnen voldoen aan de wetgeving.

Hoe een IJssalon kan voldoen aan wetgeving met EasyEtiket
Een ijssalon heeft te maken met verschillende regels en voorschriften omtrent voedselveiligheid en etikettering. EasyEtiket biedt een efficiënte manier om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Hier is hoe een ijssalon dit kan...