Ik ben consument en gebruik
Consument

U bent consument en allergisch voor noten, mosterd, schaaldieren, gluten en/of 1 van de andere allergenen? U bent gelukkig met de nieuwe wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen waardoor de aanwezigheid van allergenen dient te worden opgegeven door degene die voedingsproducent produceren en verkopen. Toch zult u nog vaak opmerken dat die ene bakker veel moeite heeft om u te vertellen welke allergenen er in zijn producten aanwezig zijn. Laat staan dat hij kan melden welke ingredienten en welke voedingswaarden de producten bevatten. Wijs deze bakker eens op het programma EasyEtiket. Dit programma maakt het beheren van grondstof- en receptgegevens eenvoudig, en kan er voor zorgen dat ook de kleine en middelgrote bedrijven kunnen voldoen aan de informatieplicht.


Waarom wetgeving

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.


Wetgeving

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodjes verkoper, kroketten fabrikant, ijssalon, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst wordt u verplicht aan te geven welke allergenen er in uw recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt u ook verplicht om de voedingswaarden van uw recepten en/of grondstoffen op te geven. U kunt deze informatie met uw klant delen door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Op deze site vindt u meer informatie over de wetgeving. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

Allergenenwetgeving      Nieuwe etiketteren      Voedingswaarde etiket


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket helpt om te kunnen voldoen aan de informatiewens van de klant, maar dus ook om te kunnen voldoen aan de wetgeving. Met behulp van EasyEtiket kunnen grondstoffen en recepten worden beheerd.

Heeft u een vraag over wetgeving en/of het programma, stel deze gratis aan onze helpdesk. Wilt u uw bakker of slager vertellen hoe ze kunnen voldoen aan de allergenenwetgeving. Ga aan de slag.