Consument

U bent thuisbakker en bent op zoek naar een programma waarin u uw recepturen kunt beheren. Uit welke ingredienten bestaan uw recepturen en wat is de hoeveelheid gram per ingredient? Informatie welke u eenvoudig kunt bewaren met behulp van EasyEtiket.

Bent u daarnaast nieuwsgierig over welke voedingswaarden en allergenen uw recepturen bevatten? Ook dat weet u snel met behulp van EasyEtiket. Dit programma maakt het beheren van grondstof- en receptgegevens eenvoudig, en geeft u inzicht in uw favoriete thuisbaksels.  


Waarom EasyEtiket

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt.

Zo ook de thuisbakker wil informatie over gerechten, taarten, recepten van oma, etc. Men wil informatie kunnen bewaren rondom ingredienten en hoeveelheden. Maar ook: wat zijn de voedingswaarden per 100gr en welke allergenen bevatten mijn recepturen? Wat zijn de kosten?


Wetgeving

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodjes verkoper, kroketten fabrikant, ijssalon, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst worden ondernemers verplicht aan te geven welke allergenen er in haar recepten zijn opgenomen. Ten tweede worden zij ook verplicht om de voedingswaarden van recepturen op te geven. Ze kunnen deze informatie met uw delen door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Op deze site vindt u meer informatie over de wetgeving. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

Allergenenwetgeving      Nieuwe etiketteren      Voedingswaarde etiket


Hoe kan EasyEtiket helpen

Team EasyEtiket helpt om te kunnen voldoen aan uw informatiewens. Met behulp van EasyEtiket kunnen grondstoffen en recepten worden beheerd en krijgt u informatie over de aanwezigheid van allergenen en hoeveelheden voedingswaarden. Heeft u een vraag over de wetgeving of het programma, stel deze gratis aan onze helpdesk.  

Hoe een IJssalon kan voldoen aan wetgeving met EasyEtiket
Een ijssalon heeft te maken met verschillende regels en voorschriften omtrent voedselveiligheid en etikettering. EasyEtiket biedt een efficiënte manier om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Hier is hoe een ijssalon dit kan...