Voedselovergevoeligheid

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 10 May 2022

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie. Helaas kan het voorkomen dat mensen niet goed reageren op bepaalde allergenen. Allergenen zijn specifieke eiwitten die een overgevoelige reactie kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De meest voorkomende reacties op voedsel zie je vaak bij koemelk, kippenei, noten en pinda's, vis, schaal en schelpdieren, soja tarwe en fruitsoorten zoals appel (roosfruit). De klachten die kunnen ontstaan bij voedselovergevoeligheid variëren van tintelingen tot ernstige uitingen zoals een anafylactische shock.

De klachten bij voedselintolerantie en voedselallergie

Klachten bij voedselintolerantie en voedselallergie verschillen van elkaar. Klachten bij voedselintolerantie zijn over het algemeen milder dan bij een voedselallergie. Toch hebben de klachten zeker raakvlakken. Het lichaam reageert overgevoelig wanneer het in aanraking komt met een bepaald product. Bij voedselallergie zie je een verscheidenheid aan symptomen zoals tintelingen in de mond, uitslag, zwelling van de tong en veel meer klachten. Het is mogelijk dat de klachten na een paar uur optreden en het is mogelijk dat de klachten vrijwel direct optreden. Bij ernstige voedselallergie kan een anafylactische shock optreden. Voedselintolerantie is over het algemeen dus milder. Bij voedselintolerantie zie je ook wel overgevoelige reacties zoals darm- en maag klachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de klachten die je ziet bij lactose intolerantie. 

Allergenen vermelden op de verpakking

Voedselovergevoeligheid komt veel voor. Dit heeft te maken met specifieke eiwitten. In bijna alle voedingsmiddelen zitten eiwitten. Voor eiwit in het algemeen zijn mensen vaak niet gevoelig. Het gaat hierbij om een aantal specifieke eiwitten. Als je gevoelig bent voor één van die eiwitten dan kan het lichaam hierop reageren. Een allergische reactie kun je krijgen van een bepaald soort eiwit, zoals eiwit uit sesam, schaaldieren of pinda's. Het is daarom belangrijk dat op de verpakking van een product voldoende informatie staat die een consument informeert. Door de allergenen te vermelden op de verpakking zal een onnodige allergische reactie voorkomen kunnen worden.

Correcte etikettering voorkomt problemen

Als producent weet je wat in je product verwerkt zit en wat allemaal binnen je keuken wordt gebruikt. Als een allergeen in je product verwerkt zit of in de keuken wordt gebruikt zul je dit moeten vermelden. EasyEtiket kan u hiermee helpen. Vraag het ons: contact, of probeer het gratis: gratis

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: