Droge stof berekenen

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 25 June 2023

 

Ja, dit is "droge" stof, dit wordt een saaie blog ;) 

Wat is Droge Stof

Bij het analyseren van voeding voor menselijk of dierlijk gebruik is het essentieel om de samenstelling van droge stof te begrijpen. Droge stof verwijst naar het gewicht van een monster na verwijdering van al het water. Het berekenen van de droge stof is van cruciaal belang om nauwkeurige voedingswaarden te verkrijgen en helpt bij het vergelijken van voedingsproducten op basis van hun werkelijke voedingsinhoud. 

Wat is droge stof en waarom is het belangrijk? Droge stof verwijst naar het overgebleven gewicht van een monster nadat al het water is verwijderd. Dit wordt bereikt door het monster te drogen in een gecontroleerde omgeving, zoals een oven, en het gewicht te meten voordat en na het drogen. Het resultaat is het percentage droge stof in het monster.

Het berekenen van droge stof is belangrijk omdat het helpt om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de voedingsinhoud van een monster. Water heeft namelijk geen voedingswaarde, dus het is belangrijk om de voedingsstoffen in een product te analyseren zonder de invloed van het watergehalte. Door het water te verwijderen en de droge stof te berekenen, kunnen voedingsanalyses betrouwbare informatie verschaffen over de werkelijke voedingswaarden van voedingsmiddelen.

Formule

Hoe wordt droge stof berekend? De berekening van droge stof is vrij eenvoudig en vereist slechts enkele basisformules. Het proces omvat het meten van het gewicht van een monster vóór en na het drogen.

De formule voor het berekenen van de droge stof is als volgt:

Droge stof (%) = ((gewicht na drogen - gewicht vóór drogen) / gewicht vóór drogen) * 100

Bijvoorbeeld, als het gewicht van het monster vóór het drogen 100 gram was en het gewicht na het drogen 80 gram was, zou de droge stof berekening als volgt zijn:

Droge stof (%) = ((80 - 100) / 100) * 100 = -20%

In dit voorbeeld zou het monster een negatief percentage droge stof hebben, wat betekent dat het monster mogelijk is afgenomen in gewicht door het droogproces. Dit kan voorkomen bijvoorbeeld bij voedingsmiddelen met vluchtige bestanddelen die verdampen tijdens het drogen.

Waarom deze calculatie

Door de droge stof te berekenen, kunnen voedingsanalyses informatie verschaffen over het eiwitgehalte, vetgehalte, vezelgehalte en andere voedingsstoffen die van belang zijn bij de voedingswaarde van een product. Dit stelt voedingsdeskundigen, diëtisten en producenten in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen bij het formuleren van diëten, het beoordelen van voedingswaarden en het vergelijken van verschillende voedingsmiddelen.

Uiteraard, het programma EasyEtiket houdt rekening met Droge Stof, volgt u het nog? Nee, geen probleem probeer EasyEtiket en wij helpen u door de berekening

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: