Hoe leest de consument een etiket

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 26 December 2021

Op een etiket van een levensmiddel staat veel informatie, wat volgens de voedselwet ook verplicht is. Afgelopen jaren zijn een aantal wetten aangepast. Er moet namelijk steeds meer informatie op een etiket staan, wat voor de consument wel zo fijn is. Afgelopen jaren is de consument zich steeds meer bewust geworden van de producten die worden gegeten. Niet alleen het tellen van calorieën is genoeg voor een gezonde levensstijl, de consument kijkt ook beter naar de verhouding tussen koolhydraten en suiker, het aantal vetten en eiwitten. De ingrediëntenlijst mag daarbij niet ontbreken. De grootste twee redenen voor het willen inzien van ingrediënten is de brede interesse van de consument, en extra voedsel(allergie) informatie.  

Interesse van de consument 

De consument heeft dus interesse in de informatie die op een etiket vermeld staat. Om alles overzichtelijk te maken wordt meestal een voedingswaardetabel gebruikt, dit maakt in één oogopslag duidelijk uit welke energie-eenheden en macronutriënten het product bestaat. De laatste jaren is interesse in de voedingswaardetabel toegenomen. Toch kijkt de consument verder dan alleen naar de tabel. Door voorlichting over voeding via onder andere het voedingscentrum en televisie wordt de ingrediëntenlijst nu ook regelmatig aandachtig bekeken. Door informatie duidelijk op een etiket te vermelden kan een consument snel zien hoe een product binnen hun voedingspatroon past. Daarnaast voldoe je meteen aan Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Voedingsgedrag van de consument

De consument besteedt dus meer aandacht aan eten. Het kopen van verantwoorde producten past hier goed bij. Producten worden steeds meer biologisch en ambachtelijk gekocht. Het vermelden van deze informatie is, bij onder meer streekproducten, positieve informatie voor de consument.

Producten die gezonder overkomen worden vaak sneller gekocht. Daarnaast kijkt de consument die gezond wil eten vaak ook naar de ingrediëntenlijst. Het vermelden van additieven kan soms afschrikken. Waar het vermelden van een E-nummer afschrikt, zal de volledige naamsvermelding dit vele malen minder hebben. Veel consumenten zijn zich dan ook niet bewust over de toegevoegde additieven. Veel informatie moet wettelijk worden vermeld, kan dit er ook voor zorgen dat een consument, bij goed geplaatste informatie, het product juist sneller aanschaft.

Het vermelden van voedselallergie informatie 

Een deel van de informatie zullen sommige consumenten uit de ingrediëntenlijst halen. Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen die niet per se als allergenen worden vermeld. De allergenenlijst bestaat uit 14 stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Toch is de allergenenlijst zeer uitgebreid, dat is de reden dat dit wettelijk vermeld moet worden. Consumenten met allergieën zullen altijd de verpakking hierop controleren. Het correct vermelden hiervan is dus erg belangrijk.

Probeer EasyEtiket. Het helpt in het maken van een juist en volledig etiket. Zodat uw klanten er de gewenste informatie uit kunnen halen.

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: