Voedselveiligheid verbeteren met hulp van een adviesbureau

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 27 March 2022

Adviesbureaus kunnen je helpen met voedselveiligheid en etiket voorschriften. Voedselveiligheid is zeer belangrijk wanneer je in de keuken werkt. Om de kwaliteit van het voedsel voor de consument te kunnen garanderen zul je verschillende aandachtspunten in het oog moeten houden. Hiervoor zijn onder meer de HACCP voorschriften opgesteld. Dit is een algemene richtlijn die richting geeft aan procedures in de keuken. Grotendeels zijn het verplichtingen die bijgehouden moeten worden die weergeven hoe je in de keuken te werk gaat. Het bewijst in zekere zin dat 1 en ander op orde is. Daarnaast is het een richtlijn om de keuken schoon te houden en voedselveiligheid te garanderen. 

De HACCP regels toepassen

Het naleven van de HACCP regels zal met name dus liggen in het bijhouden en vastleggen van informatie over de regels in de keuken of bereiding plek. Naast het vastleggen van de manier waarop je veilig omgaat met de bereiding van jouw product en het bewaren van het product en de ingrediënten, zal meer nodig zijn. In verschillende logboeken en verslagen zul je aangeven wat in de verschillende fasen van de productie-en/of distributieprocessen gebeurd. Bijv. er komt er een pallet binnen met melk of vleeswaren, maar is de temperatuur nog wel op orde?
 
Wat je moet vermelden in je administratie staat dus in de HACCP voorschriften. De HACCP voorschriften zijn opgedeeld in zeven principes die een compleet controlesysteem vormen. Dit zul je als leidraad moeten nemen wanneer je de verslagen en logboeken bijhoudt. Per sector kan de verslaglegging van de HACCP regels dan ook verschillen.

HACCP en de NVWA

Het naleven van de HACCP regels wordt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten (NVWA) gecontroleerd. Om je te helpen met de naleving van de HACCP regels, kun je een adviesbureau inschakelen. De NVWA heeft een lijst met adviesbureaus opgesteld die voldoen aan bepaalde eisen. De aangesloten adviesbureaus werken volgens een POC systeem. Doordat het POC systeem tevens door het NVWA wordt gebruikt kan een aangepaste toezicht plaatsvinden. Naast de aangepast toezicht ben je verzekerd van goede controles alvorens een toezicht afspraak van het NVWA plaatsvindt.

Hulp van een adviesbureau

Adviesbureaus vind je op de NVWA site of via EasyEtiket. Team EasyEtiket is al meer dan 30jaar actief in voedselveiligheid en HACCP. Wij kunnen je dus helpen door de regels te verduidelijken. Denk hierbij aan hulp in het opstellen of verbeteren van een schoonmaakplan, kwaliteitshandboeken en temperatuurslijsten met behulp van EasyHygiene. Maar zeker ook bij etikettering en allergenenbeheer via EasyEtiket.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen pragmatisch, digitaal en efficient!

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: