Additieven vermelden op etiket

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 6 April 2022

Bij bereiding van producten kun je gebruik maken van additieven. Het is mogelijk om additieven te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld smaak, geur, kleur of de textuur van je product wilt verbeteren. Wanneer je additieven toe wilt voegen aan je product, zul je moeten kijken of het additief is goedgekeurd door de Europese autoriteit (EFSA) voor voedselveiligheid. Een additief wat is goedgekeurd en mag worden gebruikt in de EU heeft een eigen E-nummer. Als je een additief gebruikt, zul je dit ook op de verpakking moeten vermelden. Hoe je dit op de verpakking moet vermelden staat omschreven in de richtlijn van de etiketteer wetgeving.

Wat zijn additieven

Additieven worden gebruikt om het product te verbeteren. Zo kun je de houdbaarheid van een product met additieven verbeteren. Additieven worden ook wel gebruikt om bijvoorbeeld smaak, geur of kleur te verbeteren. Daarnaast kunnen additieven gebruikt worden voor de consistentie van het product door de structuur en de samenhang van het product te optimaliseren. Wanneer een E-nummer wordt gebruikt, zit er wel een grens aan de hoeveelheid. 

Additieven gebruiken

Een additief is goedgekeurd als E-nummer, wanneer de stof aan verschillende voorwaarden voldoet. Als eerste moet het logisch zijn dat het additief gebruikt wordt. Onnodig gebruik van additieven wordt niet gedoogd. Een additief heeft dus als doel om bijvoorbeeld smaak, geur of een andere eigenschap te verbeteren. Een additief mag dus alleen worden gebruikt als dit niet op een andere manier kan. Uiteraard moet de hoeveelheid geen gevaar vormen voor de gezondheid van de consument. Als laatste mag het gebruik van een additief de consument niet misleiden. Wanneer bijvoorbeeld een additief (E-nummer) wordt gebruikt in plaats van fruit zul je dit op een duidelijke manier moeten verwerken en benoemen op het etiket, zodat er geen sprake is van misleiding.

Functionele klasse van additieven

Om additieven op te delen wordt een tabel van functionele klasse gebruikt. In deze tabel staat de functie vermeld en daarnaast de naam en de functionele klasse van de levensmiddelenadditieven. Wanneer een additief wordt gebruikt zul je het dus op het etiket moeten vermelden. Hiervoor kun je een tabel gebruiken in het handboek additieven op de site van de NVWA. Je mag de volledige naam gebruiken of het bijbehorende E-nummer vermelden. Daarnaast zul je de functionele klassen moeten vermelden. Je kunt bijvoorbeeld op de verpakking het volgende vermelden; antioxidanten en daarna het E-nummer, of conserveringsmiddelen en dan het E-nummer. In plaats van een E-nummer mag je dus ook de originele naam van het conserveringsmiddel vermelden.

Vragen over E-nummers of hoe u deze dient te verwerken op uw etiket? Vraag het ons. Bij het gebruik van EasyEtiket helpen wij u geheel gratis bij het voldoen aan de etiketteer wetgeving

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: