Voldoe aan de voedselwet

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 26 January 2022

In de voedselwet, de EU Verordening 1169/2011, staan alle regels vermeld waar de verpakking van een levensmiddelen product aan moet voldoen. De wet is opgesteld om de consument te helpen een product goed te kunnen beoordelen. De wet zorgt ervoor dat een etiket goed en makkelijk leesbaar is en belangrijke informatie vermeld. In de EU Verordening 1169/2011 staan regels rondom het vermelden van de ingrediënten, voedingswaarden, allergenen en gezondheidsclaims.

 

Ingrediënten en voedingswaarden

Alle ingrediënten uit het product moeten vermeld worden. Om duidelijkheid over het product te schaffen zullen de ingrediënten op volgorde van gewicht moeten staan. Omdat niks van de ingrediëntenlijst mag ontbreken moeten ook de additieven vermeld worden. Dit mag als E-nummer vermeld worden, of als specifieke naam. 

Met een programma (bijv. EasyEtiket ;)) kun je de voedingswaarden van recepten uitrekenen. Het presenteren van voedingswaarden moet namelijk duidelijk op het etiket vermeld staan. De voedingswaarden zullen in een tabel vermeld moeten worden, tenzij daar geen plek voor is. Om het overzichtelijk te houden zal in de tabel de eenheden per 100 gram of milliliter vermeld moeten worden. De volgorde van de nutriënten zijn daarbij wettelijk vastgesteld. Informatie over porties en referentiewaardes mogen daarbij onder voorwaarden vermeld worden, maar zijn volgens de voedselwet niet verplicht.  

Allergeen informatie vermelden

Een redelijk deel van de consument heeft te maken met allergische reacties op levensmiddelen. Om veiligheid van de consument bij aanschaf van levensmiddelen te waarborgen is het vermelden van allergeneninformatie verplicht. Als een allergeen uit de allergenenlijst in het product zit dan moet dit vermeld worden. In totaal staan 14 allergenen in de allergenenlijst die onder bepaalde voorwaarden op de verpakking vermeld moeten worden. Een allergeen moet duidelijk vermeld zijn. Dit kan door bijvoorbeeld een groter lettertype te kiezen, het apart van de ingrediëntenlijst te vermelden of dikgedrukt tussen de ingrediënten in de ingrediëntenlijst.

Met behulp van een programma makkelijk voldoen aan de voedselwet

De uitgebreide wet over de EU Verordening 1169/2011 omvat meer specifieke regels. Denk hierbij aan regels omtrent de houdbaarheids- of uiterste consumptiedatum, bijzondere bewaarvoorschriften of bepaalde waarschuwingen. Je bent als bedrijf verplicht om aan alle regels van deze wet te voldoen. Als deze informatie correct op het etiket vermeld staat dan kan dit sancties voorkomen. Met een programma zorg je ervoor dat alle informatie op je verpakking geplaatst wordt. Je zorgt ervoor dat het etiket volledig is voorzien van alle verplichte informatie zoals het correct plaatsen van de ingrediënten in de ingrediëntenlijst. De regels omtrent het correct gebruiken van een voedingswaardetabel en vermelden van allergenen gaat met een programma veel makkelijker.

Probeer Easyetiket, en u zult zien dat het voldoen aan de voedselwet best eenvoudig is....

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: