KWID

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 7 December 2019

Om de consument beter te informeren moet men voor sommige ingrediënten het percentage vermelden dat aanwezig is in het product. Bijvoorbeeld de hoeveelheid appels in een appeltaart. Dit percentage wordt weergeven op het etiket, dit noemen we de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie, in vaktermen ook wel KWID genoemd.

In de volgende gevallen moet dit percentage van het ingrediënt vernoemd worden op de verpakking:

- Wanneer het ingrediënt voorkomt in de benaming van het product. Bijvoorbeeld: hamburger (het percentage vlees), notentaart (het percentage noten) of een roomboter ham-kaas croissant (het percentage boter, vlees en kaas).

- Wanneer het ingrediënt wordt geassocieerd met de benaming van het product. Bijvoorbeeld: het percentage vlees in Goulash kroket.

- Wanneer het ingrediënt opvalt in woord, beeld of grafische voorstelling op het etiket. Denk hierbij aan het vermelden van het percentage chocolade op een pak hagelslag.

- Het laatste geval is minder voordehand liggend. Wanneer het van wezenlijk belang is om het levensmiddel te karakteriseren, en te onderscheiden van producten waarmee het kan worden verward moet men het percentage vermelden. Denk hierbij aan de hoeveelheid ei en olie in mayonaise. Of het percentage amandelen in marsepein. Verder zijn hier tot nog toe weinig voorbeelden bekend.

Uiteraard vindt u in EasyEtiket ook de mogelijkheden terug om het percentage van een ingrediënt te vermelden op uw etiket. Zoals u gewend bent gebeuren deze berekeningen automatisch en hoeft u slechts een vinkje te zetten bij het ingrediënt waarvan u het percentage wilt vermelden op uw etiket.

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: