Gezond eten is de trend

Door Ad F.L. Cleijsen in Blogs, gepost op 10 October 2020

Gezond eten is hip. De jonge generaties zijn bezig met wat ze eten: is het niet te calorierijk? hoeveel suikers bevat mijn chocoladereep? vetten, nee liever geen vetten. De trend is ook 'puur' , niet teveel van de supermarkt, maar eerlijk en fair eten van de boerderijwinkel of delicatessezaak. 

Als ondernemer wil je inspelen op deze trend. Als verkoper van voedingsmiddelen wil je info kunnen geven aan deze generatie. Maar ja, zo eenvoudig is dat nog niet. Want immers, je maakt eigengemaakte pindakaas, ketchup van eigen gekweekte tomaten of glutenvrije chocoladekoekjes, maar hoeveel kcal, suikers en vetten bevatten nu deze gemaakte recepturen? 

Simpel te beantwoorden vragen middels het programma EasyEtiket. Vul de grondstoffen in of maak gebruik van de vooringevulde grondstofinformatie, en stel uw recept samen. Middels doorrekeningen maakt EasyEtiket vervolgens de voedingscalculaties. En niet alleen dat, ook de aanwezige allergenen heeft u hiermee op een rijtje.

Vervolgens de vraag, hoe presenteer ik deze informatie? Ook wij hebben daar over nagedacht, en er zijn diverse mogelijkheden:

- verkoopt u voorverpakte producten, dan bent u verplicht om een etiket toe te voegen met allergenen- en voedingsinformatie

Barcode en lotcode op etiket

- verkoopt u bijv. ijs via een toonbank, dan dient u de informatie in ieder geval aanwezig te hebben en bij vragen kunt u de consument deze informatie opleveren. Een eenvoudige mogelijkheid hierbij is gebruik maken van een allergenenkaart (incl voedingswaarden) en deze achter de toonbank beschikbaar te hebben

Allergenenkaart online presenteren

- levert u maaltijden aan bewoners van een zorginstelling, uiteraard kunt u dan ook werken met een etiket of allergenenkaart. Maar eenvoudiger is het hebben van en doorverwijzen naar een eigen website online met daarop per gerecht de voedingsinformatie en allergenen gepresenteerd

online presenteren van voedingsinformatie

- een QR code bij de counter en/of in het bedrijfsrestaurant, met daarop een link naar een mini-allergenenkaart van de desbetreffende gerechten? Zodat de gebruiker dit direct kan zien op zijn/haar mobiele telefoon. Ook dat is mogelijk

mini allergenenkaartSchermafbeelding 2020-10-10 om 11.38.29

- levert u aan de supermarkt of groothandel, dan vraagt men om een grondstofspecificatie. Dat is niets meer dan een informatieblad van uw recept, wat zijn de ingredienten, welke allergenen zijn aanwezig, wat zijn de voedingswaarde, etc.

U ziet, er zijn veel mogelijkheden om de informatie van uw lekkerneien kenbaar te maken. Met behulp van EasyEtiket heeft u alle bovenstaande mogelijkheden. Let wel, het begint met informatie verzameling, recepturen verzamelen, kortom bezig zijn met uw toko en het willen presenteren van deze info aan de nieuwe generatie.

Zijn er vragen hoe dat voor elkaar te krijgen, wel of niet via EasyEtiket. Wij helpen u gratis mee en begeleiden u door dit proces. Neem contact met ons op als u ook meerwaarde voor deze jonge generatie wilt creeren....

Ad F.L. Cleijsen

Kwaliteitsmanager | Auditor | Procesmanager | ondersteuning bij certificering | bij etikettering en allergenenmanagement

Deel deze blog: