Verordening 1169/2011

In 2011 werd door de Europese Unie de verordening 1169/2011 verstrekking van voedselinformatie aan consumenten wereldkundig gemaakt. Deze verordening dient er voor te zorgen dat nagenoeg alle etiketten met betrekking tot het verstrekken van informatie over voedingsmiddelen aangepast zijn. Dit met het doel om de consument op zorgvuldige en integere wijze te kunnen informeren over het eten wat hem of haar wordt voorgeschoteld.

Deze verordening telt maar liefst 55 artikelen met 15 bijlagen. Dit geeft al een aardige indruk van de gedetailleerdheid en de moeilijkheidsgraad van deze materie. 


Voor wie 

De nieuwe wetgeving geldt voor fabrikanten van levensmiddelen, maar let op, ook voor de detail- en groothandel. Dit betekent feitelijk dat bakkers, slagers, ijssalons, supermarkten, maar ook kleine ambachtelijke bedrijven welke zelf voedingsmiddelen aanbieden, moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving rondom etiketteren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de boerderij die voorverpakte streekproducten verkoopt.

Daarnaast zijn horeca-, catering- en instellings-keukens verplicht om allergeneninformatie te gaan verstrekken over hun producten. Dit was tot nu toe niet verplicht. Het is zaak die informatie zo snel mogelijk in kaart te brengen. In de praktijk blijkt dat ondernemers daarvoor vaak afhankelijk zijn van hun leveranciers, als deze de grondstofspecificaties (productinformatie) niet op kunnen leveren, dan is het voor u als ondernemer ook moeilijk om de informatie door te geven aan de consument. De gehele keten is hiermee aan het worstelen, maar komt langzaam op gang.

Bedenk ook dat allergenen 'verstopt' kunnen zitten in producten: granen in sauzen, selderij in bouillon, vis en gluten in worcestersaus of mosterd in samengestelde producten. Ga dus niet zelf beredeneren of er allergenen aanwezig zijn in uw grondstoffen. Vraag dit de leverancier.


EasyEtiket en VO1169/2011

Om aan de wetgeving te kunnen voldoen hoeft u niet zelf de gehele verordening door te spitten, deze tijdrovende klus heeft EasyEtiket al voor u uitgevoerd. Om te kunnen voldoen aan deze regels kan men op eenvoudige en vriendelijke wijze snel voldoen in eigen organisatie. Hoe? Door met EasyEtiket te gaan werken.

Vooral de middelgrote en kleinere bedrijven zullen veel moeite hebben met de vertaling van de Europese wetgeving naar een juist en volledig etiket, dan wel om de juiste allergenen informatie te kunnen verstrekken aan de consument. 

Speciaal voor het MKB, maar ook voor grote ketens en groothandels, zorgt EasyEtiket volledig voor de verwerking en het doorrekenen van de gegevens. Waarbij de aspecten uit de verordening 1169/2011 volledig worden door vertaald in de uitwerkingen, zoals productspecificatie, etiket, allergenenkaart, voedingswaardedeclaratie, etc.


Steek er energie in

Belangrijk is wel, ga ermee aan de slag. Steek er tijd in en begin met het verzamelen van de benodigde informatie en het verwerken ervan. Zodat u de voedselinformatie op uw verpakkingen en etiketten aangepast kunnen gaan worden.

EasyEtiket is bedoeld voor bedrijven die voedingsmiddelen verpakken, distribueren en/of retailen. Denk hierbij aan bakkers, slagers, horeca, cateraars, ijssalons, horecagroothandels en andere bedrijven welke de verantwoordelijkheid dragen voor de eindproducten en de informatie welke op het etiket moet komen te staan. 

Dus wilt u snel voldoen aan de verordening 1169/2011, probeer EasyEtiket eens uit. EasyEtiket wordt aangeleverd met een forse basislijst van producten zodat u direct aan de slag kunt. Start met de verwerking van uw recepten, het is niet moeilijk maar gewoon een kwestie van: beginnen!

Hoe een IJssalon kan voldoen aan wetgeving met EasyEtiket
Een ijssalon heeft te maken met verschillende regels en voorschriften omtrent voedselveiligheid en etikettering. EasyEtiket biedt een efficiënte manier om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Hier is hoe een ijssalon dit kan...