Allergenenwetgeving

 

Hoe voldoe ik aan de allergenenwetgeving?

In de allergenenwetgeving is vastgelegd dat de consument over de meest voorkomende allergenen in levensmiddelen geïnformeerd dient te worden. Allergenen veroorzaken een reactie bij diegene die niet tegen een bepaalde natuurlijke of kunstmatige stof kunnen. Anders gezegd, in het geval dat u allergisch bent voor pinda’s, kunt u hier ziek van worden. Het lichaam reageert als men pinda’s eet. Dit kan variëren van een licht ongemak tot overlijden toe.

Het is dus ook niet zo vreemd dat één van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe Europese allergenenwetgeving, is dat de consument beter wordt geïnformeerd over de aanwezigheid van allergenen in voeding. Dat deze doelstelling niet vreemd is, blijkt alleen al uit het feit dat er in Nederland zeer veel mensen allergisch zijn voor 1 van de 14 voedselallergenen welke in de allergenenwetgeving zijn vastgelegd.


Welke allergenen

De Europese Unie heeft bepaald dat de voedsel allergenen die overgevoeligheidsreacties bij mensen veroorzaken vermeld moeten worden op het etiket. Van de volgende 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in het product:

1. glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut
2. ei
3. vis
4. pinda
5. noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, etc
6. soja
7. melk, inclusief lactose
8. schaaldieren
9. weekdieren
10. selderij
11. mosterd
12. sesamzaad
13. sulfiet
14. lupine

14 allergenen wetgeving

Wie moet voldoen 

De wijze waarop men allergenen informatie dient te communiceren naar de consument is verschillend. Zo schrijft de allergenenwetgeving voor dat bij voorverpakte levensmiddelen deze informatie op het etiket moet staan, ongeacht hoeveel van de stof in het levensmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Let hierbij op, het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie. Maar bijvoorbeeld ook stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten op het etiket staan.

Dus, als je als bakker, slager, ijssalon, kaasboerderij, verkoper van streekproducten, voorverpakte producten verkoopt aan de consument, dien je de allergenen te verantwoorden via een etiket.

Maar ook restaurants, eetcafes, cateringbedrijven, instellingskeukens, ziekenhuiskeukens, ijssalons, markt kooplieden, ambacht bedrijven, etc, moeten de consument kunnen informeren of er allergenen aanwezig zijn in de recepten die zij aanbieden. Het overbrengen van informatie aan uw gasten/klanten gaat dan wat moeilijk via een etiket. Wat kan wel:

1. mondeling: u geeft mondeling informatie aan uw gast als hij/zij hier om vraagt. Zet bijvoorbeeld op de menukaart: heeft u een allergie? meldt het ons. Uw medewerkers kunnen de vragen over allergenen vervolgens beantwoorden.

2. elektronisch of schriftelijk: Maak bijvoorbeeld een allergenenkaart die u toevoegt aan het menu. Of werk met icoontjes op de menukaart. Tevens kunt u de allergenen en voedingswaarden van uw menu online presenteren. Een allergenenkaart ziet er bijvoorbeeld zo uit, samengesteld met EasyEtiket:

Allergenenkaart online presenteren

EasyEtiket 

EasyEtiket is het programma wat veel bedrijven/keukens kan helpen om de informatievoorziening over allergenen richting de consument te verbeteren. Gebruik EasyEtiket als uw receptendatabase. Bij het invoeren van uw grondstoffen heeft u de mogelijkheid om de aanwezigheid van allergenen aan te geven. In de recepten en/of etiketten zorgt EasyEtiket er automatisch voor dat de aanwezige allergenen worden vermeld, uiteraard met de verplichte opmaak. Ook kan zeer eenvoudig een allergenenkaart worden uitgeprint, welke met EasyEtiket wordt samengesteld.

Door de gebruiksvriendelijkheid van het pakket kunnen de mensen binnen uw bedrijf het programma overal en altijd (online) raadplegen en daardoor op zeer eenvoudige manier de consument informeren over eventuele aanwezigheid van allergenen. 

Dat de allergenenwetgeving als complex en moeilijk wordt ervaren zal een ieder duidelijk zijn. Toch zal na ingebruikneming van onze EasyEtiket applicatie al gauw blijken dat het prima werkbaar is. Om de licentiehouder flink op weg te helpen is EasyEtiket voorgevuld met een flink aantal basis grondstoffen specificaties. Daarnaast is het stellen van vragen gratis.

Dus ga aan de slag met EasyEtiket, en voldoe eenvoudig aan de allergenenwetgeving.

Droge stof berekenen
  Ja, dit is "droge" stof, dit wordt een saaie blog ;)  Wat is Droge Stof Bij het analyseren van voeding voor menselijk of dierlijk gebruik is het essentieel om de samenstelling van droge stof te begrijpen. Droge stof verwijst naar het...